MIT JELENT AZ AEO?

AEO - AUTHORIZED ECONOMIC OPERATOR

(ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓ)

Az AEO - angol mozaik szó, hivatalos fordításban Engedélyezett Gazdálkodó. A kifejezés egy minőségbiztosítási rendszert takar, mely rendszer bevezetője különleges elbírálásban részesül a vámhatóságok részéről. Az ún. engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator - AEO) alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk. Ez egy olyan speciális státusz, mely alapján a vámhatóság az engedélyezett gazdálkodót megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól. Ennek értelmében a nem AEO státuszú szállítmányokat szigorúbb ellenőrzés alá vonják.

AEO engedélyezett gazdálkodó

A státusz megszerzésének lehetősége független a vállalat méretétől, az egyszemélyes vállalkozótól a multinacionális vállalatokig bárki folyamodhat érte. Ma már nem csak egy lehetőség az AEO státusz megszerzése, hanem olyan szintű elvárássá vált, mely nélkül a fuvarozótól a vámügynökökön át minden - a tevékenysége során vámárukkal foglalkozó – vállalkozás kénytelen megszerezni azt.

Az engedélyezett gazdálkodó olyan gazdálkodóként definiálható, aki műveletei szempontjából az egész Közösségben megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy a Közösség teljes területén kedvezményeket élvezzen. A státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki. Jó tudni, hogy a Közösségen belül 2008 eleje óta kiírásra kerülő tenderek egyik alapkövetelménye a státusz megléte.